FILET Z KURCZAKA NADZIEWANY TRUSKAWKAMI
Skldniki:
1/2 kg filetóe z kurczaka
20 dkg truskawek
serek mascarpone
sól do smaku
przyprawa do kurczaka
W Y K O N A N I E
Fileta kroimy azdłuż,rozbijamy i posupujemy przyprawą do kurczaka.Smarujemy serkiem mascarpo Na połowie płata mięsa układamy truskawki drugą połową przykrywamy,brzegi mięsa rozbijamy pałką i obtaczamy w mące z obu stron.Smażymy na maśle po 3 minuty z każdej strony polewając masłem.
Można podawać na ciepło lub zimno ,polane sosem truskawkowym.
S O S T R U S K A W K O W Y:
1 łyżeczkę cebuli czerwonej /pokrojnej w drobną kostkę/ usmażyć na 2 łyżkach masła dodać 2 łyżki miodu, 1 szklankę rozdrobnionych truskawek.sól,pieprz do smaku
K L U S K I F R A N C U S K I E Z T R U S K A W K A M I
s k ł a d n i k i:
3 łyżki masła
3 jajaka
9 łyżek mąki tortowej
szczypta soli
W Y K O N A N IE :
z podanych składników robimy ciasto. Kluseczki gotujemy.
Następnie bierzemy 40 dkg truskawek rozdrabnuiamy i dodajemy 3 łyżki miodu.Mieszamy rozdrobnine truskawki z kluseczkami.
P R Z Y S T A W K A
Sałatka owocowo-warzywna z kurczakiem
Składniki:
0,5 kg salaty (różne rodzaje)
0,5 kg świeżych truskawek
1 cebula czerwona
1 duży pomidor
0,3 kg fileta z kurczaka
WYKONANIE;
Fileta pokroić w paski przyprawić przyprawą do kurczaka , odstawic na 2 godziny do lodówki. Następnie usmażyć na maśle. Sałaty mieszamy wszystkie razem i układamy na dużym talerzu . Na sałatę po brzegu talera kroimy plasterki pomidora , następnie krążki cebuli, na cebulę układamy połówki truskawek .W środek talerza układamy przestudzone piersi kurczaka , na piersi układamy truskawki. Wszystko polewamy sosem.
S O S
3 łyżki wody
3 łyzki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu winogronowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól,pieprz do smaku
S C H A B : R O L A D A N A D Z I E W A N A T R U S K A W K Ą
40 dkg schabu bez kości
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz , sól do smaku
3-4 gałązki tymianku
1 szklanka truskawek ( 10 sztuk )
W Y K O N A N I E :
Schab rozbijamy na jeden płat,smarujemy musztardą iukładamy w jedntm rzędzie truskawki. Na mięsie układamy gałązki tymianku, zwijamy i mocno wiążemy sznurkiem.Pieczemy w rękawie 30 minut w temperaturze 200 stopni C. podajemy z sosem truskawkowym.
S O S 6 7 T R U S K A W K O W Y
1 lyżeczkę czerwonej cebuli pokrojonejk w drobną kostkę usmażyć na 2 łyzkach masła dodać 2 łyżki miodu i szklankę rozdrobnionych truskawek, sól , pieprz do smaku.