STRONA GŁÓWNA O NAS AKTUALNOŚCI WŁADZE STOWARZYSZENIA GALERIA KULINARIA KONTAKT
Kulinaria

 


FILET Z KURCZAKA NADZIEWANY TRUSKAWKAMI

 

Skldniki:

 

1/2 kg filetóe  z kurczaka

20 dkg truskawek

 serek  mascarpone 

sól  do smaku

przyprawa do kurczaka

 

 

W Y K O N A N I E   

 

Fileta kroimy azdłuż,rozbijamy i posupujemy przyprawą do kurczaka.Smarujemy serkiem mascarpo   Na połowie płata mięsa układamy truskawki drugą połową przykrywamy,brzegi mięsa rozbijamy pałką i obtaczamy w mące  z obu stron.Smażymy na maśle po 3 minuty z każdej strony polewając masłem.

Można podawać na ciepło lub zimno ,polane sosem truskawkowym.

 

 

 

S O S   T R U S K A W K O W Y:

 

1  łyżeczkę cebuli czerwonej /pokrojnej w drobną kostkę/ usmażyć na 2 łyżkach masła    dodać 2 łyżki miodu, 1 szklankę rozdrobnionych truskawek.sól,pieprz  do smaku                                                                          

 

 

 


 

 

 

K L U S K I     F R A N C U S K I E   Z   T R U S K A W K A M I

 

s k ł a d n i k i:

 

3 łyżki masła

3 jajaka

 9 łyżek mąki tortowej

 szczypta soli

 

 

 W Y K O N A N IE :

 

 

z podanych składników robimy ciasto. Kluseczki gotujemy.

Następnie  bierzemy 40 dkg truskawek rozdrabnuiamy i dodajemy 3 łyżki miodu.Mieszamy rozdrobnine truskawki z kluseczkami.                                                                                                         

 

 


                P R Z Y S T A W K A

 

 

Sałatka owocowo-warzywna z kurczakiem

 

Składniki:

 

0,5 kg salaty (różne rodzaje)

0,5 kg świeżych truskawek

1 cebula czerwona

1 duży pomidor

0,3  kg fileta z kurczaka

 

WYKONANIE;

 

Fileta pokroić w paski przyprawić przyprawą do kurczaka , odstawic na 2 godziny do lodówki. Następnie usmażyć na maśle. Sałaty mieszamy wszystkie razem i układamy  na dużym talerzu . Na sałatę po brzegu talera  kroimy plasterki pomidora , następnie krążki cebuli, na cebulę układamy  połówki truskawek .W środek talerza układamy przestudzone piersi kurczaka , na piersi układamy truskawki. Wszystko polewamy sosem.

 

 

S O S

 

 

3 łyżki wody

3  łyzki oleju

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu winogronowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

sól,pieprz do smaku

 

 


 

S C H A B :  R O L A D A   N A D Z I E W A N A   T R U S K A W K Ą

 

 

40 dkg schabu bez kości

1  łyżeczka musztardy sarepskiej

pieprz , sól do smaku

3-4 gałązki tymianku

 1 szklanka truskawek ( 10 sztuk )

 

W Y K O N A N I E :

 

Schab rozbijamy na jeden płat,smarujemy musztardą iukładamy w jedntm rzędzie truskawki. Na mięsie układamy gałązki tymianku, zwijamy i mocno wiążemy sznurkiem.Pieczemy w rękawie 30 minut w temperaturze 200  stopni C. podajemy z sosem truskawkowym.

 

 S O S   6 7 T R U S K A W K O W Y

 

1 lyżeczkę czerwonej  cebuli pokrojonejk w drobną kostkę  usmażyć na  2 łyzkach masła dodać 2 łyżki miodu i szklankę rozdrobnionych truskawek, sól , pieprz do smaku.